2.5.2017

Toinen päivä Krakovassa (Tiia ja Maaria)

Heräsimme kello seitsemän ja aloimme valmistautua tulevaan päivään. Aamupala oli monipuolinen ja tukeva. Päänsärkykin alkoi helpottaa, kun sai kunnollista kahvia.

Aamupalan jälkeen lähdimme raitsikalla kohti ostoskeskus Galeriaa, jossa vietimme pari tuntia ennen Auschwitziin lähtöä. Ostarilta lähdettyämme huomasimme ilman muuttuneen kuumaksi ja painostavaksi, oli siis odotettavissa ukkosta.


Meidät jaettiin kahteen ryhmään opastuksen helpottamiseksi.

Keskitysleirin portissa lukee Arbeit macht frei, eli työ tekee vapaaksi.


Kiertelimme muutamia rakennuksia, joissa oli esillä keskitysleirillä olleiden kuvia ja kuvia sen aikaisista tapahtumista. Auschwitz oli pysäyttävä ja todellisuuteen herättävä kokemus.


Esillä oli keskitysleirivankien henkilökohtaisia tavaroita, kuten kenkiä ja hammasharjoja. Auschwitzista jatkoimme Birkenaun tuhoamisleirille, jossa näimme raunioita ja rakennuksia 73vuoden takaa.



Alueella kaikki oli alkuperäistä ja sinne oli lisätty vain muistomerkki 2. maailmansodan jälkeen. 



Oppaamme puhui selkeää englantia ja selitti asiat muutenkin mielenkiintoisella tavalla.


Tiesitkö että Auschwitz on saksalaisten nimitys keskitysleirille ja puolalaisten nimitys sille on Oświecim. Vaikka yleisesti puhutaankin Auschwitzin tuhoista, joukkomurhat sijoittuivat kuitenkin Birkenauhun.

Auschwitzin jälkeen suuntasimme suoraan yhteiselle päivälliselle  ravintola Ogniem i Mieczemiin. Saimme alkupalaksi erittäin suolaista keittoa eli zurekia, jossa oli puolikas kananmuna ja perunanpala.



Alkupalan jälkeen saimme joko kahvia tai teetä. Pääruokana oli knödeleitä ja gulassia.

Ari Ogniem i Mieczemin edessä

Ravintola on sisustettu talonpoikaistyyliin.

Pääruokana oli gulassia, kaalia ja knöödeleitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti