Turvallisuus

Seuraavat ohjeet on koonnut Jukka Metsojoki, järjestysmies ja Eurotour-turvallisuuspäällikkö.
YLEISESTÄ TURVALLISUUDESTA
- Matkan aikana noudatetaan Suomen lakia, paikallisia lakeja, yöpaikkojen järjestyssääntöjä sekä valvojien ja bussinkuljettajan ohjeita.

- Kaikenlainen vahingonteko, meluaminen, paikkojen sotkeminen ja roskaaminen on kiellettyä.

- Toisten vahingoittamiseen soveltuvien esineitten kantaminen kaupungilla on yleensä kiellettyä, ja siksi esim. linkkarit sekä pitkät ketjut kannattaa jättää autoon tai huoneeseen. Ravintoloihin ja viihdepaikkoihin mennessä tai kaupungilla voi olla turvallisuustarkastus, jossa ne voidaan takavarikoida.

- Henkilöllisyys pitää pystyä aina todistamaan, joten passi tai henkilökortti pitäisi olla aina mukana, tai ainakin osata sanoa oikea nimi, kansalaisuus ja henkilötunnus.

- Väärän henkilötiedon antamisesta virkamiehelle seuraa aina vähintään sakkoa tai 6 kuukautta vankeutta. Sama pätee virkamiehen vastustamiseen, niskoitteluun ja haitantekoon.

- Passia kuljetaan mukana mielellään aina niin, että se ei katoa esim. rahapussin mukana; passi kannattaa laittaa siis esim. rahavyöhön tai kaulakukkaroon vaatteitten alle.

- Kaikkia rahoja ei kannata kuljettaa kerralla mukana kaupungilla, vaan niitä voi jakaa useampiin eriin, jolloin esim. varkaustapauksissa kaikki ei mene kerralla.

- Älkää liikkuko missään yksin vaan esim. 2-3 hengen ryhmissä, ja katsokaa toistenne perään. Esim. pankkiautomaatilla nostakaa rahaa aina porukassa siten, että yksi nostaa ja muut tarkkailevat ympäristöä, että kukaan ei hyökkää takaapäin kimppuun.

- Käsilaukku kuljetaan niin, että hihna on olalla ja laukku kainalossa vetoketjut kiinni. Kukkaroa ei kannata panna takataskuun eikä kulkea ns. takki auki. Repun kuljettaminen on turvallisinta etupuolella. Taskuvarkaita ja näpistelijöitä on liikkeellä runsaasti ja he ovat hyvin taitavia. Esim. katuperformanssit ja kerjäystilanteet houkuttelevat heitä.

- Maailmalla on paljon ihmeellisiä asioita, mutta älkää ihastelko pelkkiä nähtävyyksiä, vaan katselkaa myös ympärillenne: ihmisiä, autoja, polkupyöriä, mahdollisia taskuvarkaita jne.

- Jos eksytte, kysykää tietä poliisilta, vartijoilta tai takseilta. Näitä kaikkia liikkuu kaupungilla runsaasti. Ryhmässä pääsee myös taksilla aika edullisesti kotiin, mikäli majapaikan osoite sattuu olemaan muistissa. Kartta kannattaa pitää aina mukana ja painaa reitin varrelta maamerkkejä mieleen, korkeita rakennuksia, jokia, siltoja jne.

- Johdetuilla kaupunkikierroksilla kävellään muodostelmassa niin, että kaksi vierekkäin ja monta peräkkäin, sillä kaupungilla liikkuu yleensä muutakin väkeä, jolle pitäisi myös jäädä tilaa. Suojateiden ylityksissä noudatetaan liikennevaloja. Tien yli ei rynnitä enää punaisilla vaan jäädään odottamaan seuraavaa vihreää. Myös eturyhmä jää odottamaan. Jos ei jää, käyttäkää ääntä ja välittäkää pysähtymisviestiä letkassa eteenpäin. Perinteisessä avohärdellissä liikkumista tulee välttää.

- Museokierroksilla ja vastaavilla liikuttaessa kapeissa portaissa ja käytävissä kuljetaan yhden ihmisen jonossa, jolloin tilaa jää muillekin, esim. vastaantulijoille.

- Pyörätiellä kävely on ehdottoman kiellettyä. Pyörätiet on merkitty yleensä punaisilla katukivillä tai osoitettu liikennemerkein ja katumaalauksin kuten Suomessakin.

- Metroissa ja ratikoissa liikkuttaessa matkalippu on oltava aina leimattu, voimassa ja esitettävä lipuntarkastajille pyydettäessä. Muuten sitä ei tarvitse pitää esillä eikä näyttää kellekään. Tarkastajilla, vartijoilla ja poliiseilla on selvästi erottuvat virkapuvut tai ainakin virkamerkki. Matkalippu on halpa verrattuna tarkastusmaksuun ja sakkoon, joka lipun puuttumisesta aina seuraa.

- Jos johdetulla metrokierroksella ei mahduta kaikki samaan metroon, vältetään paniikkia ja tullaan perässä seuraavalla ja jäädään oikealla pysäkillä pois.

- Vältä sekaantumasta mellakoihin, mielenosoituksiin, jengeihin, katuväkivaltaan, pahoinpitelyihin, rasismiin yms. konflikteihin. Tällaiset tilanteet ovat melko harvinaisia, mutta poliisi voi viedä niistä tutkintavankeuteen, eikä meillä ole aikaa istua putkassa. Muuten kontakteja saa ja kannattaakin ottaa paikalliseen väestöön ja tutustua heihin.

- Pienet Minigrip-pussit ovat käteviä suojaamaan iPodeja, kameroita ja puhelimia vesisateelta

- Omilla reissuillanne sopikaa aina kohtauspaikka ja kellonaika, jolloin viimeistään tapaatte jossakin, esim. ostoskeskuksen infopisteellä, mikäli eksytte toisistanne. Puhelimella soittaminen on kallista, eikä aina onnistu.
Itsepuolustus
- Aseellista päällekarkausta (teräase tai ampuma-ase) vastaan ei juurikaan kannata puolustautua.

- Puolustautumiskeinoja: ennen kaikkea nopeat jalat, huutaminen ja muitten huomion herättäminen esim. pillillä. Muuten toimitaan tilanteen mukaan, esim potkiminen nivusiin, hiekkaa silmiin, revitään hiuksista, tökitään silmiin ja kaikki muutkin mielikuviteltavat keinot. Väkivalta ei välttämättä tepsi ammattirikollisia vastaan.

- Hätävarjelussa kaikki on sallittua, mutta voimaa saa käyttää vain sen verran kuin vaaditaan uhan torjumiseen.

- Silmä silmästä -periaate ei päde enää oikeudessa. Mikäli tilanteeseen palataan esim. kostamaan jo tehtyä tekoa tai tilanteessa käytetään huomattavasti enemmän voimaa kuin on tarpeen, silloin kyseessä on hätävarjelunliioittelu, jolloin joudut myös itse syytettyjen penkille.
Linja-automatkan turvallisuussuunnitelma
Linja-auton liikkuessa istutaan aina turvavyöt kiinnitettyinä, asiallisesti ja autoa sotkematta.
Tämän ilmoituksen jälkeen kuljettaja ei ole vastuussa kiinnittämättömästä turvavyöstä eikä sakkomaksusta. Toimiminen vastoin ohjeita on matkustajan omalla vastuulla.
Perehdytettäviä tilanteita ennen matkaa (koskee lähinnä etupenkeissä istuvia):
1. Kuljettajan sairauskohtaus
• Etupenkkiläiset: Auton pitäminen tiellä, kuljettajan siirto penkiltä pois
• Auton ohjaus hallitusti tiensivuun, jarrutus
• Hätävilkut, auton sammuttaminen
• Ovien avaus
• Avun hälyttäminen, ensiapu, sijainti
• Liikenteenohjaus, huomioliivit
2. Tieltä suistuminen
• Ovien avaus / autosta pelastautuminen
• Ikkunoitten/kattoluukun rikkominen/irrottaminen
• Ensiapu ja muiden varoittaminen
• Avun hälyttäminen, sijainti
• Liikenteenohjaus, huomioliivit
3. Kolari
• Ovien avaus / autosta pelastautuminen
• Ikkunoitten/kattoluukun rikkominen/irrottaminen
• Ensiapu ja muiden varoittaminen
• Avun hälyttäminen, sijainti
• Päävirran katkaisu
• Liikenteenohjaus, huomioliivit
4. Tulipalo
• Alkusammuttimien sijainti ja käyttö
• Auton pysäyttäminen ja sammuttaminen
• Ovien avaus / autosta pelastautuminen
• Ikkunoitten rikkominen, kattoluukun rikkominen/irrottaminen
• Päävirran katkaisu
• Ensiapu, avun hälyttäminen, sijainti
• Liikenteenohjaus, huomioliivit
5. Muu sairaskohtaus
• Ensiapu
• Avun hälyttäminen / sairaalaan hakeutuminen
Turvavarusteet:
2-4 kpl keltaisia huomioliivejä heijastimin
Ensiapulaukut, auton omat sekä matkustajien ensiapulaukut, lääkkeet
Ensisammuttimet, auton omat
Tiekartat, GPS, taskulamput
Sairauskohtaukset ja ensiapu
- Älä panikoi. Muista hengittää. Tee nopea tilannearvio, Pelasta ja estä lisäonnettomuudet, Tee hätäilmoitus, Anna tarvittava ensiapu, Rauhoita tilanne ja huolehdi potilaasta kunnes saat apua. Opasta pelastajat paikalle.

- Hengityksen ja sykkeen tarkistaminen: Kämmenselkä nenän ja suun eteen, pitäisi tuntua ilmavirta noin 16x minuutissa. Syke kaulalta tai ranteesta, paina kevyesti peukalolla tai etusormella, syke noin 60x minuutissa.

- Tajunnan tarkistaminen ja herättely. Ravistele, nipistele, reagoiko ja ymmärtääkö puhetta ja käskyjä, onko tietoinen ajasta ja paikasta.

- Hätäilmoitus osattava tehdä englanniksi, 112 toimii aina ilmaiseksi koko Euroopan alueella, vaikka kännykässä ei olisi saldoa, ei olisi sim-korttia tms. Kerro rauhallisesti kuka olet, missä ja mitä on tapahtunut, toimi ohjeiden mukaan. Älä katkaise puhelua ilman lupaa. Jos et saa selvää, niin pyydä toistamaan.

- Ruokaan tukehtuminen. Taivuta yläruumista ja päätä alaspäin, lyö 5x yläselkään avokämmenellä. Heimlichin ote: Laita käsi nyrkkiin pallean alle, toisella kädellä ranteesta kiinni ja vedä yläviistoon terävästi 5x. Jos kumpikaan menetelmä ei toistoista huolimatta auta, puhalla ruokapala syvemmälle keuhkoon, jossa se on vähemmän vaarallinen. Tajuttomuustilanteissa aloita paineluelvytys. Hälytä apua.

- Astmakohtaus. Rauhoita potilas, Aseta mieleiseensä lepoasentoon, Anna astmalääkettä, mikäli sitä on, Tuuleta huone ja anna tilaa, poista ylimääräiset henkilöt paikalta. Jos tilanne ei helpotu, niin hälytä apua

- Allergiakohtaukset ja analyfaktinen shokki. Ampiaisenpistot, puremat yms vaikeat allergiakohtaukset voivat johtaa shokkiin, jossa mm hengitys vaikeutuu. Tällöin piikitetään heti adrenaliinia epipen-kynällä, jonka käyttö pitäisi olla opetettu kavereille ja läheisille. Jos kynää ei ole, niin voidaan käyttää kyypakkauksen kortisonitabletteja, mikäli potilas on tajuissaan. Hengitysvaikeuksissa potilas asetetaan ensin puoli-istuvaan asentoon ja jos tämä ei auta, niin sitten kylkiasentoon ja hälytä apua.

- Epilepsiakohtaus. Oireet tajuttomuus ja hallitsemattomia kouristusliikkeitä. Älä estä kouristusliikkeitä, äläkä laita suuhun mitään. Huolehdi siitä että potilas ei lyö päätään tai vahingoita itseään mihinkään. Kohtaus kestää muutamia minuutteja, jonka jälkeen aseta potilas kylkiasentoon. Tarkasta hengitys ja syke. Mikäli näitä ei tunnu aloita paineluelvytys. Hälytä apua, jos kohtaus kestää yli 5 minuuttia tai kohtaus uusiutuu.

- Diabetes ja insuliinishokki. Oireet: hikoilu, heikotus, epäselvä puhe, näköhäiriöt, ärtyisyys tajunnan menetys. Älä ikinä piikitä insuliinia ilman verensokerimittaria. Liialliseen insuliiniin voi kuolla. Insuliinishokkiin auttaa sokeri. Anna jotain syötävää tai juotavaa jossa on paljon sokeria, esim suklaata, makeisia tai limpparia, mutta ei light-versioita. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään, vaan tällöin pitäisi piikittää sokeria glukakoniruiskeella, jonka käyttö pitäisi olla opetettu kavereille ja läheisille. Jos verensokerimittari saatavilla, niin tarkista arvot, shokissa arvo yleensä todella matala, alle 4 ja lähellä nollaa. Normaaliarvo on noin 4-11.

- Diabetes ja happomyrkytys. Harvinaisempi vaiva kuin insuliinishokki. Tajuttomuus, uneliaisuus pahoinvointi, asetonin haju hengityksessä, ihon punaisuus Jos verensokerimittari saatavilla, tarkasta verensokeri ja anna insuliinia mikäli sokeriarvo on todella korkea, esim 15-30 tms, normaaliarvo on noin 4-11. Ensisijaisesti aseta kylkiasentoon ja hälytä apua.

- Pienet haavat. Desinfioi ja laita laastari.

- Isot haavat. Aseta potilas makuulle ja paina haavaa sormilla ja nosta haavakohta sydämen yläpuolelle. Tee painesidos esim teipillä, T-paidan riekaleella, sukkahousuilla tms, jossa haavaa vasten on siderullaa vastaava esine tai asia ja sitten napakka, mutta ei tiukka, sidos koko paketin ympäri. Hälytä apua. Kiristyssidettä ei saa tehdä missään olosuhteissa, koska se voi johtaa amputaatioon. Kiristyssidettä voi käyttää vain silloin, kun raajan menetys on muutenkin jo todennäköistä todella isoissa avohaavoissa ja murtumissa tai raaja on jo menetetty.

- Tajuttomuus. Tarkasta hengitys ja pulssi Mikäli ei herää, mutta hengittää ja syke löytyy, aseta kylkiasentoon, jossa ylin käsi on tukemassa posken alla ja ylin polvi on koukussa, pää on hieman taaksepäin. Hälytä apua.

- Ei sykettä, ei hengitä. Aloita paineluelvytys. Käännä maahan selälleen, käännä päätä leuasta taaksepäin, jotta ilma pääsee kulkemaan, tarkasta sormella että suussa tai nielussa ei ole mitään estettä, avaa ainakin kaikki päällysvaatteet, mieluiten kaikki muutkin, sitten 30 napakkaa painallusta kaksin käsin rintojen välistä, sitten 2 puhallusta pää takana, tarkasta että rintakehä nousee, muuten puhallus menee mahaan, toista painalluksia ja puhalluksia kunnes elintoiminnot palaavat tai et enää jaksa, vuorottele jos enemmän elvyttäjiä. Yksin elvytettäessä puhallukset eivät ole niin tärkeitä kuin paineluelvytys. Hälytä apua.

- Murtumat. Jos murtuma raajoissa tee tuki ja side tarvittaessa tilapäisvälinein. Niska ja selkärankamurtumiin ei kannata koskea, ellei ole voimakasta verenvuotoa tai tilanne ei muuten vaadi sitä. Hälytä apua.

- Palovammat. Jäähdytä viileällä juoksevalla vedellä, älä puhko rakkuloita. Laita haavaside, rasvalappu tai löyhä sideharso palovamman päälle. Isoissa yli kämmenen kokoisissa palovammoissa tai syvissä kudoksiin tai luuhun asti ulottuvissa vaikeissa palovammoissa hälytä aina apua.

- Auringon polttamat. Muista aurinkorasvan käyttö ennen. Jäähdytä auringon polttamaa ihoa viileällä vedellä, levitä alueelle hydrokortisonirasvaa, vältä lisäaltistus peittävillä vaatteilla.

- Auringonpistos ja lämpöuupuminen/lämpöhalvaus. Lievässä tapauksessa oireina päänsärky, huimaus, ärtyneisyys. Siirrä potilas varjoon lepäämään istumaan tai pää kohoasentoon, viileä pyyhe otsalle, ei makuulle. Anna vettä, alkoholia ei missään tapauksessa.

- Vaikeassa lämpöhalvauksessa oireina lisäksi pahoinvointi, oksentelu, kuuma kuiva iho, ruokahaluttomuus ja tajuttomuus, vaatii aina lääkärin hoitoa.

- Venähdykset ja nyrjähdykset. Koho, kylmä ja kompressio sekä lepo

- Vakavat taudit eivät yleensä tartu elvytettäessä, mutta suojautumista suositellaan kertakäyttöhanskoilla sekä suu- ja silmäsuojilla. Terveeltä iholta veriroiskeiden yms. nopea peseminen ja desinfiointi riittää.
Tulipalo
- Tulipalossa on aikaa toimia alle 5 minuuttia, sen jälkeen palo on hallitsematon. Palokunnalta kestää tulla paikalle kaupungissa yleensä vähintään 10-20 minuuttia, maaseudulla voi kestää tunnin. Hälytä aina heti apua.

- Jos palo on vielä pieni ja lähellä on sammutuspeite, jauhesammutin tai paloposti, käytä niitä.

- Irrota ensin mahdolliset sähköjohdot tai sulakkeet. Vettä ei saa suihkuttaa sähköisiin kohteisiin, ellei sähköjä ole katkaistu.

- Palopostin letku pitää vetää kokonaan ulos telineestään ja avata vasta sitten hana, muuten se ei toimi kunnolla.

- Jauhesammutinta käytettäessä: Poista sokka, suuntaa letku liekin juureen ja paina liipaisimesta. 6 kg sammutin kestää noin 30 sekuntia, 12 kg sammutin minuutin. Suuntaa oikein ja käytä säästeliäästi.

- Sammutuspeitettä käytettäessä: Vedä peite pussistaan ulos, suojaa kädet ja ranteet peiton reunalla, paina jalalla peittoa maahan, lähesty tulipaloa peiton suojassa. Tukahduta palo peitolla (esim. roskis, TV, rasvapalo).

- Rasvapaloihin ei ikinä saa suihkuttaa vettä, vaan se on tukahdutettava kannella tai sammutuspeitolla.

- Jos tulipalo on jo laaja ja voimakas, sulje ovet ja ikkunat, poistu paikalta, pelasta ja varoita muita. Hälytä apua vasta, kun olet itse turvassa.
Kuinka käyttäydytään laivoissa ja satama-alueilla
- Odotettaessa laivaa satama-alueella ei saa juoksennella eikä poistua auton välittömästä läheisyydestä ilman huomioliivejä ja kypärää. Ahtaajat ja satamavirkailijat ovat tässä asiassa melko ehdottomia. Vessassa saa käydä. Terminaalin sisällä liikkuminen ja oleskelu on vapaanpaa.

- Laivoilta ei saa heittää mitään yli laidan. Kannella liikuttaessa huolehditaan, että tavarat eivät lähde tuulen mukaan.

- Hyteissä ja käytävillä ei saa polttaa, meluta, juoda omia alkoholijuomia eikä aiheuttaa järjestyshäiriötä.

- Laivalle kannattaa ottaa mukaan vain päiväreppu tai pienin mahdollinen matkalaukku hygieniavälineineen, koska hytit ovat pieniä.

- Laivalle pitää ottaa passi, joten sitä ei kannata haudata lastiruumaan alimmaiseksi.
Maahantuonti ja hallussapito
- Savukkeiden ja alkoholin maahantuontimääräyksistä saat tietoa laivalta.

- Alkoholin nauttiminen julkisella paikalla (esim. kadut ja kulkuneuvot) ja esiintyminen selvästi päihtyneenä on kiellettyä. Poliisit, paikallisvartijat, majapaikkojen henkilökunta tai matkan valvojat puuttuvat häiriökäyttäytymiseen. Ks. myös matkan järjestyssäännöt.

- Alaikäisen tavoittaminen nauttimasta alkoholia tai esiintyminen selvästi päihtyneenä aiheuttaa lastensuojeluilmoituksen tekemisen viranomaisille sekä ilmoituksen kotiin.

- Ulkomailta ostettujen reseptilääkkeitten maahantuontiin tarvitaan voimassa oleva resepti ja Schengen todistus. Lääkkeitten reseptikäytännöt poikkeavat Suomen ja ulkomaiden välillä.

- Huumaavien ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeitten hallussapito on kiellettyä ilman reseptiä, alkuperäispakkausta ohjetarroineen ja Schengen todistusta.

- Kasvien, niiden osien, taimien tai siementen vieminen maasta toiseen ei ole suotavaa, jotta kasvitaudit ja tuholaiset eivät leviäisi maasta toiseen. Huumaavien kasvien taimien, lehtien ja siementen jne. hallussapito ja vienti maasta toiseen on ehdottoman kiellettyä.

- Satamissa ja raja-asemilla, joskus myös kaupungilla, on huumekoiria, jotka haistavat huumaavien aineiden jäämät hyvinkin kaukaa. Jos olet koskenut huumeisiin tai vaatteistasi tai tavaroistasi löytyy huumeiden jäämiä, matkanteko vaikeutuu huomattavasti.

- Elektroniikkatuotteita ja muuta kulutustavaraa voi tuoda omaan käyttöön vapaasti ilman lisäveroja ja tulleja. Lisäksi takuu ja virhevastuuasiat ovat aina voimassa myös Suomessa, mikäli tuote on ostettu uutena EU-alueelta virallisesta liikkeestä ja kuitti on tallessa. Suuria tavaroita ja tavaraeriä tosin ei ole mahdollista kuljettaa linja-autossa.
Valokuvaus
- Jotkut nähtävyydet, esim. kirkot tai kaivokset, voivat vaatia sisätiloihin ostettavan kuvausluvan. Ilman kuvauslupaa otetuista kuvista voi tulla sakko tai muu sanktio.

- Joissakin kohteissa kuvaaminen on kokonaan kiellettyä, esim. linnat, yksityiskokoelmat ja virkapukuiset henkilöt. Tällaisessa paikassa valokuvaaminen voi johtaa kameran tai muistikortin menetykseen.

- Joissakin kohteissa kuvaaminen salamavalon avulla on kiellettyä, esim. museot. Opettele asettamaan kamerasi kuvaamaan ilman salamaa tai jätä ne kuvat ottamatta.

- Valokuvaus ulkona yleisillä paikoilla on sallittua. Kameran kannattaa kuljettaa aina kaulahihnassa tai rannelenkissä.

- Mitä ei saa kuvata: päiväkotien, koulujen, hotellien ja yksityisten kotien pihoja ja parvekkeita, joissa on asukkaita; yksityisten kotien sisätiloja, esim. ikkunasta; ihmisiä loukkaavissa, intiimeissä tai nöyryyttävissä tilanteissa; konsertteja, esitelmiä, elokuvia ja näytelmiä. Tällaisista kuvista voi saada sakon tai korvausvaateen tai sitten turpiinsa ja rikkinäisen kameran.
Tietoturva
- Nettikahviloitten tietokoneissa (varsinkin Windows) on yleensä viruksia, keyloggereita, troijalaisia ja muita haittaohjelmia. Älä käytä pankkiohjelmia missään tapauksessa. Kaikkien palveluiden, joihin pitää kirjautua omilla tunnuksilla, käyttöä tulee välttää. Ennen matkaa kannattaa tehdä itselleen väliaikainen sähköpostitili, johon matkan aikana luettavat postit ohjataan. Salasanat kannattaa vaihtaa jokaisella kirjautumisella tai viimeistään heti kotona.

- Omaa tietokonetta voi käyttää, mikäli palomuurin ja virusturvan asetukset on määritetty estämään ylimääräiset yhteydet verkosta sekä viimeisimmät päivitykset asennettuna.

- Langatonta verkkoa käytettäessä kannattaa muistaa, että yhteys pitää olla salattu, eli HTTPS on päällä (esim. Facebook mutta myös kaikki muut sosiaaliset mediat ja sähköposti). Muuten kaikki tieto kulkee verkossa salaamattomana ja on kenen tahansa luettavissa ja kaapattavissa (esim. käyttäjätunnukset ja salasanat).

- Puhelinnumerot ja osoitteet, ainakin tärkeimmät, sekä passin numero ja pankkikortin numero on mukana myös paperilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti