Ongelmatilanteita

Mitä tehdä, jos jotain sattuu?
Nämä ohjeet on laatinut Eurotourilla monta kertaa mukana ollut turvallisuuspäällikkö Jukka Metsojoki.
Sairastuminen: Lähes joka korttelissa on jonkinnäköinen apteekki, joten flunssa- ja allergialääkkeitä on kyllä lähes aina saatavilla, mikäli omat buranat olisivat jääneetkin kotiin. Muita, harvinaisempia lääkkeitä varten tarvitaan usein resepti.
Varkaustapauksissa ilmoita aina heti valvojille sekä poliisille. Tavaroiden löytyminen helpottuu, jos niitä päästään etsimään heti. Unohtuneita tavaroita ei palata etsimään, mikäli majapaikasta on jo lähdetty eteenpäin, koska retkellä on aikataulu. Kannattaa muistaa, että olet itse vastuussa omista tavaroistasi.
Kadonnut passi. Mikäli passi on kadonnut tai varastettu, hakijan tulee tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille ulkomailla ja annettava kirjallinen selvitys lähimmässä Suomen suurlähetystössä, pääkonsulinvirastossa tai konsulaatissa. Kadonnut passi peruutetaan ja etsintäkuulutetaan. Tiedot kadonneesta passista viedään Schengenin tietojärjestelmään sekä Interpolin tietojärjestelmään. Älä koskaan käytä kadonneeksi ilmoitettua passia. Peruutetun passin käytöstä aiheutuu vaikeuksia rajanylityspisteissä. Ota passista kopio ja sijoita se eri paikkaan kuin passi.
Hätätapauksessa suurlähetystö tai konsulaatti voi myöntää hakijalle väliaikaisen passin.
- Berliinin suurlähetystö, Rauchstrasse 1 ma-pe 9.00-12.00 +49 30 505030

- Prahan suurlähetystö, Hellichova 1 ma-pe 8.00-16.15, (pe -15.00) +420 251 177 251
- Krakovan kunniakonsulaatti, ul. Sw. Anny 5, ma-pe 9.00-16.00 +48 124 217 380

Nämä hoitavat passiasioiden lisäksi kaikenlaisia muitakin palveluja ja apua ulkosuomalaisille.
Kadonnut/varastettu pankkikortti tai luottokortti. Tee heti ilmoitus sulkupalveluun. Lisää sulkupalvelun numero kännykkääsi ja ota se mukaan myös paperilla.
-Korttien sulkunumero on +358 20 333. Ilmoitushetkestä eteenpäin vastuu kortista siirtyy sen myöntäjälle.
-Jos käytät varastetuksi ilmoitettua korttia, sinut voidaan tuomita maksuvälinepetoksesta sakkoon tai vankeuteen 2 vuodeksi.
Kadonnut/varastettu puhelin. Yleensä varastetusta puhelimesta pitää tehdä ensin rikosilmoitus ja ottaa sitten yhteyttä omaan operaattoriin, joka sulkee liittymän. Kadonneesta puhelimesta ei voi tehdä rikosilmoitusta. Hätätapauksessa voi yrittää soittaa suoraan operaattorille, mutta ne eivät välttämättä vastaa yöllä. Ota mukaan oman operaattorisi puhelinnumero paperilla.

Älypuhelimissa kannattaa kytkeä päälle puhelimen paikannustoiminto, jolla mahdollisesti voit paikantaa, lukita ja tyhjentää kadonneen laitteesi:
- Applen laitteissa etsi iPhoneni
- Android laitteissa Android Device Manager
- Windows-puhelimet Paikanna puhelin
Varastetut/kadonneet rahat. Varastetuille rahoille ei voida tehdä mitään eikä niitä saada takaisin.
Onnettomuuksissa ilmoitus aina valvojille ja hätäilmoitus, esim kolari auton kanssa. Vakuutus ja vastuukuviot voivat olla ulkomailla monimutkaisia ja aikaa vieviä.
Raiskauksia voi tapahtua niin tytöille kuin pojillekin. Niitä voi ehkäistä välttämällä liikkumista liian paljastavissa vaatteissa, reittivalinnoilla ja olemalla selvin päin. Vaikka asia on vaikea, siitä kannattaa silti aina ilmoittaa heti, jotta rikosta voidaan alkaa selvittää. Älä missään tapauksessa peseydy tai vaihda vaatteita ennen tutkimuksia. Tuliaisena voi olla raskaus, sukupuolitauti tai HIV/AIDS tai kaikki yhtä aikaa. Tekijän tuntomerkit tarkasti ylös: pituus, paino, ihon ja silmien väri, hiusten pituus, väri ja tyyppi, housut, paita, takki, hattu, kengät, reppu, laukku, korut, tatuoinnit, tapahtumapaikan osoite ja kellonaika. Yhteystiedot ylös myös mahdollisilta silminnäkijöiltä.
Hätänumero 112 toimii koko EU-alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti